Bisschopsportretten terug thuis in Ieperse kathedraal

Gepubliceerd: Zaterdag, 20 juni 2015 Geschreven door Alexander Declercq

Op vrijdag 19 juni 2015 werden in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper de 18 schilderijen van de bisschoppen van Ieper voorgesteld. Deze schilderijen dateren uit de periode van het bisdom Ieper (1559-1801), bevonden zich lange tijd bij de zwartzusters augustinessen uit Ieper en waren sinds een tiental jaar spoorloos.

Vorig jaar in september doken ze plots op bij een veilinghuis uit Hasselt, in de nalatenschap van een priester uit Herk-de-Stad. Alle lokale betrokkenen van stad en kerk zagen meteen het belang in van deze reeks schilderijen en de noodzaak om de reeks bijeen te houden en terug naar Ieper te brengen. Er werden onmiddellijk onderhandelingen gestart en er werd een aankoopprijs overeengekomen voor de 18 werken. Deken Roland Hemeryck kon op zeer korte termijn met de middelen van de vzw Werk van Onze-Lieve-Vrouw van Thuyne de nodige gelden voorzien om de schilderijen aan te kopen.

Na de terugkeer werd door de kerkraad onmiddellijk werk gemaakt van een permanente presentatie van deze historisch zeer waardevolle reeks. De schilderijen krijgen een ereplaats aan de koorafsluiting, boven de respectievelijke wapenschilden van de bisschoppen.

De 18 portretten zijn gemaakt door ons onbekende kunstenaars. Geen enkel schilderij is gesigneerd. Ook de periode waarin ze gemaakt zijn, is ons niet bekend, noch of en vanaf wanneer ze naar levend model zouden geschilderd zijn. De meeste portretten zijn quasi identiek, vaak tot in de details, aan de reeks die in het Brugse seminarie bewaard wordt. Wellicht werd de reeks pas in de 19de eeuw samengebracht, werden de lijsten toen aangepast of nieuw gemaakt en de naam en overlijdensdatum er door één kunstenaar op aangebracht.

ozio_gallery_nano

Hits: 2448