Bezoek het roosvenster

Gepubliceerd: Maandag, 05 juni 2017 Geschreven door de webmaster

 Op zondag 4 juni kreeg je de unieke kans om het triforium aan het zuidtransept in de Sint-Maartenskathedraal te bezoeken, in het kader van de Open Kerkendagen, met een bijzondere blik op het roosvenster "Te Deum".  Een hondertal bezoekers greep deze kans aan.

Affiche Open Kerkendagen

Dit roosvenster werd vervaardigd door de Ierse kunstenares Wilhelmina Geddes en ingehuldigd in 1938 door koning Leopold III en bisschop Lamiroy van Brugge. Het brandglasraam was een geschenk van de Britse troepen aan koning Albert I.

De centrale voorstelling is de tronende Christus : hij zit op een regenboog (symbool van de vrede), aan zijn voeten ligt de aarde, twee soldaten (heiligen) knielen voor hem. In de eerste cirkel zijn 16 apostelen en heiligen afgebeeld, met Petrus aan het hoofd. In de tweede cirkel staan bovenaan zestien profeten en onderaan zestien martelaars.

Via een smalle trap kom je tot op armlengte van dit kunstwerk, zowel aan de buiten- als aan de binnenzijde van de kerk. Het zicht op het roosvenster zelf is uiteraard beter van op afstand, maar het zicht in de kerk van op deze hoogte is prachtig; hieronder kan je dat zelf zien !

 

ozio_gallery_nano

Hits: 3151