Momentum18: kunsttentoonstelling in drie centrumkerken van Ieper

Gepubliceerd: Maandag, 11 juni 2018 Geschreven door Alexander Declercq

In 2014 organiseerde de vzw Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal Ieper een dubbeltentoonstelling met een historisch luik over de situatie van en in de kathedraal 100 jaar daarvoor en een artistiek luik, waarin beeldend kunstenaars nadachten over de betekenis van het annus horribilis 1914.

Dit jaar, in 2018, organiseren de drie kerken van de Ieperse binnenstad een internationale kunsttentoonstelling met twaalf kunstenaars. De blik gaat naar de toekomst. Curatoren Oswald Fieuw en Jan Yperman selecteerden twaalf kunstenaars die elk in één of enkele werken nadenken over het einde van de honderdjarige herdenking. Wat leert ons dit momentum, hoe gaat het herdenken verder?

Momentum18 loopt van 16 juni tot 30 september 2018 in de Sint-Maartenskathedraal, Sint-Pieterskerk en Sint-Jacobskerk in Ieper en is dagelijks gratis toegankelijk.

 

De deelnemende kunstenaars, in alfabetisch volgorde: John Bulteel, Bart De Zutter, Oswald Fieuw, Paul Gees, Walter Green (D), Stéphanie Leblon, Thomas Lerooy, Tom Liekens, Tinka Pittoors, Sven Verhaeghe, Willem Vermandere en Elodie Wysocki (F).

Ze willen een brug slaan tussen de mensen van 1918 en die van 2018. Het jaar 2018 is het laatste jaar van de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog zoals 1918 het laatste jaar van de oorlog was. Vier jaar lang werd de tragische strijd tussen de grootmachten en de onzinnige dood van honderdduizenden jonge mensen herdacht. ‘Herdenken’ moet een nieuwe betekenis krijgen. Het gaat niet meer om ‘Pro Patria, pro Rege’, niet meer om strategie tegen een vijand, niet om enkel het lijden te gedenken aan één zijde van het front en nog met wrok en zonder mededogen naar de andere zijde te kijken. Het zou al mooi zijn als we het wij-zij-denken zouden reduceren en waar het kan ook elimineren. Het zou al mooi zijn als we ons vandaag bewust zijn dat vluchtelingen geen bedreiging zijn voor onze welvaart, maar mensen, die moeten vluchten voor het oorlogsgeweld en op zoek zijn naar vrede, net zoals onze voorouders een eeuw geleden. We kiezen voor verzoening en gastvrijheid, voor onderhandelen en vertrouwen opbouwen.

Wat willen wij toevoegen aan de vele geplande activiteiten tijdens het laatste ‘grote’ herdenkingsjaar 2018, honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog? We willen een kwalitatief hoogstaande kunsttentoonstelling aanbieden, in het centrum van de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog, maar ook in de stilte en rust eigen aan een kerkgebouw. Met een eigen ziel, een eigen verhaal.

Momentum18 is een organisatie van de vzw Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal Ieper, Kerkfabriek Sint-Pieters & Werkgroep Sint-Jacobs Vredeskerk i.s.m. Cultuurcentrum Het Perron Ieper en met de steun van de Stedelijke Cultuurraad Ieper en Cera.

 

 

Hits: 3656