Schenking uit Engeland: ‘La Vièrge à la chaise’

Gepubliceerd: Zondag, 30 juni 2019 Geschreven door Alexander Declercq

Op dinsdag 11 juni 2019 bracht Richard Lidster een relict uit de Eerste Wereldoorlog terug naar Ieper.

Richard Lidster en zijn echtgenote wonen in Newark-on-Trent, een stad in het bestuurlijke gebied Newark and Sherwood in het Engelse graafschap Nottinghamshire. Het relict is een opmerkelijk gaaf en goed bewaard ovalen kunstwerk van 33 op 25 cm in plaaster met een houten kader van 45 op 38 cm. Het is een religieuze afbeelding met opschrift ‘La Vièrge à la chaise’. Het werd tijdens de Eerste Wereldoorlog meegenomen door Richards grootvader.

De grootvader van Richard Lidster was sergeant-majoor bij de Kings Royal Rifles en raakte gewond in 1917. Hij keerde terug naar Sheffield waar hij aan de slag ging als mijnwerker. Hij overleed in 1925 op 43-jarige leeftijd en liet een weduwe achter met vier kinderen onder zeven jaar. De volgende generaties gaven het relict door, in de veronderstelling dat dit afkomstig was van de ruïnes van de kathedraal in Ieper, wat echter eerder twijfelachtig is. Het is niet zo groot en lijkt eerder iets voor persoonlijke devotie: misschien hing het in het klooster en niet in de kerk. Het stuk doet wel enigszins denken aan werken van Karel Frans Van Poucke (1740 Diksmuide – 1809 Gent) van wie in de kathedraal nu nog twee medaillons aanwezig in de stille ruimte in witsteen, het Geloof en de Hoop.

Hoewel de precieze afkomst nog onduidelijk is, is het een erg waardevolle herinnering aan de Eerste Wereldoorlog en de familie die het stuk ongeveer honderd jaar bewaarde.

Hits: 2438