Tentoonstelling 1322-2022, 700 jaar overlijden van Robrecht van Béthune, graaf van Vlaanderen

Gepubliceerd: Woensdag, 29 juni 2022 Geschreven door Alexander Declercq

Trouwe Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal weten dat het graf van Robrecht van Béthune, graaf van Vlaanderen, zich in de kathedraal bevindt. Toch is dit nog bij velen onbekend. Reden genoeg om de aandacht hierop te vestigen naar aanleiding van het overlijden van de graaf precies 700 jaar geleden.

Robrecht van Béthune is ook bekend als ‘De Leeuw van Vlaanderen’, door het gelijknamige boek van Hendrik Conscience, waarin hij wel een loopje nam met de geschiedenis. Hij liet Robrecht van Béthune, die in werkelijkheid op dat moment in gevangenschap leefde, als moedige Vlaamse Leeuw zegevieren tijdens de Guldensporenslag tegen het Franse leger. Robrecht, die waarschijnlijk nooit de Vlaamse streektaal sprak, was wel een van de populairste graven van Vlaanderen door zijn inzet voor de zelfstandigheid en de welvaart van zijn graafschap.  

Robrecht van Béthune verbleef regelmatig in Ieper in zijn grafelijke residentie op het Zaalhof. Hij overleed er op 17 september 1322 en werd ‘voorlopig’ in de Sint-Maartenskerk begraven. Hij zou er blijven rusten en een later grafmonument werd vernield tijdens de Beeldenstorm. In 1973 vond men de graftombe terug; er was toen een grootschalige Leeuw van Vlaanderenherdenking en er kwam een nieuwe grafzerk. 

Naar aanleiding van zijn 700-jarig overlijden gaat het Stadsarchief op zoek naar sporen van Robrecht van Béthune in de archiefcollectie. Het resultaat is vanaf 5 juli te zien als erfgoedhalte op het Beeldenplein (aan de ingang van de bibliotheek en het archief). Ook in de Sint-Maartenskathedraal ontdek je meer over het leven en de begraafplaats van de Leeuw van Vlaanderen. En passeer je in de Hovelandwijk, hou dan zeker eens halt bij de mini-expo in de Robrecht van Bethunelaan, de straat die in 1978 naar de bekende Vlaamse graaf werd vernoemd.

De tentoonstelling in de kathedraal loopt van 5 juli tot en met 17 september 2022.

Hits: 1396