Reliekschrijn Sint-Maartenskathedraal op Topstukkenlijst

Gepubliceerd: Woensdag, 05 juli 2023
Geschreven door Alexander Declercq

Bij ministerieel besluit van 21 juni 2023 werd een reliekschrijn uit de Sint-Maartenskathedraal in Ieper opgenomen op de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap, beter bekend als de Topstukkenlijst.

Lees meer: Reliekschrijn Sint-Maartenskathedraal op Topstukkenlijst

‘Ongezien’ in Ieper: zomertentoonstelling.

Gepubliceerd: Vrijdag, 30 juni 2023
Geschreven door Alexander Declercq

Gedurende enkele jaren werkte een enthousiast team ervaren vrijwilligers aan de inventarisatie van alle religieuze objecten in de Ieperse Sint-Maartenskathedraal. Onder de deskundige begeleiding van de erfgoedconsulenten van CO7 werden alle objecten opgemeten, in detail beschreven en gefotografeerd. De inventaris is af, bestaat uit 1.360 objecten en is integraal online te raadplegen. Naar aanleiding hiervan is er een bijzondere tentoonstelling in de kathedraal.

Lees meer: ‘Ongezien’ in Ieper: zomertentoonstelling.

Zondag 25 juni: bezoek Basiliek Koekelberg en Museum voor Moderne Religieuze Kunst

Gepubliceerd: Zondag, 23 april 2023
Geschreven door Alexander Declercq

Vorig jaar organiseerden we met de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal de tentoonstelling ‘Will it bloom this year?’ in de kathedraal en de Sint-Pieterskerk in samenwerking met het Museum voor Moderne Religieuze Kunst (MMRK), dat gevestigd is in de Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg. Dit jaar nodigt het museum uit voor een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling ‘Crossing Ways’. Curator Denys Chantar, die ook vorig jaar bij ons curator was, geeft ons een exclusieve rondleiding.

Lees meer: Zondag 25 juni: bezoek Basiliek Koekelberg en Museum voor Moderne Religieuze Kunst

Zondag 14 mei: Mozaïek van Vrede

Gepubliceerd: Zondag, 23 april 2023
Geschreven door Alexander Declercq

De Cultuurraad, het In Flanders Fields Museum (IFFM) en Stad Ieper brengen samen Mozaïek van Vrede: een cultureel programma met optredens en voorstellingen van Ieperse verenigingen, de aftrap van 25 jaar IFFM en activiteiten in het teken van de Vredesprijs. Het volledige programma kan je hier vinden: www.ieper.be/mozaiek. Ook wij doen mee! Met de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal nodigen we iedereen uit om het roosvenster in de kathedraal te bezoeken. We tonen ook een tentoonstelling over de Heilige Geestkapel, in het kader van de archeologische opgravingen op het Sint-Maartensplein. 

Lees meer: Zondag 14 mei: Mozaïek van Vrede