Restauratie vieringtoren gestart

Gepubliceerd: Zondag, 13 april 2014 Geschreven door Alexander Declercq

Vorige week startten de restauratiewerken aan de vieringtoren van onze kerk. De vieringtoren (soms ook kruisingtoren of transepttoren genoemd) is de toren midden op de kruising van de kerk. 

In 2004 werden aan de vieringtoren stabiliteitsproblemen vastgesteld. Dringende herstellingswerken werden uitgevoerd. Zo werden de balustrade, de klok en de engelfiguren preventief verwijderd en een voorlopige ondersteuning aangebracht met metalen balken. Nu kan de constructie worden hersteld. De gerestaureerde gedemonteerde onderdelen worden opnieuw geplaatst.

Ook worden onder andere de dakbedekking en het smeed-en ijzerwerk nagekeken en hersteld. De balustrade wordt vernieuwd, er wordt duivenwering geplaatst en een bliksemafleider. De klokken in de vieringtoren en de westtoren worden hersteld. De angelusklok, die momenteel achteraan in de kerk staat, zal opnieuw kunnen luiden! De houten engelenfiguren op de toren kunnen niet opnieuw gebruikt worden. Ze worden opgesteld in de kerk en op de vieringtoren worden replica’s geplaatst.

De Vlaamse overheid kende een premie van 366.691,66 euro toe voor deze restauratie. Dit is 60% van de totale kost, die dus ongeveer 610.000 euro bedraagt.

De werken worden begeleid door architectenbureau Bressers uit Gent.

Hits: 2691