Expo: de verdwenen Heilige Geestkapel

Gepubliceerd: Dinsdag, 27 juli 2021 Geschreven door Alexander Declercq

Van 10 juli tot en met 12 september kan je in de Sint-Maartenskathedraal gratis de kleine expo over de verdwenen Heilige Geestkapel bezoeken.

Deze kleine tentoonstelling toont je de geschiedenis van de verdwenen Heilige Geestkapel, gelegen tussen de lakenhalle en de kathedraal, die dateerde uit de dertiende eeuw.

Zowel het bestaan van de kapel als het toch belangrijke godshuis dat er aan verbonden was, is zo goed als onbekend, ook bij de Ieperlingen. De kapel was het bedehuis van het Godshuis van de Heilige Geest, een caritatieve instelling ontstaan in de dertiende eeuw, die in tegenstelling tot andere gelijktijdig gestichte godshuizen geen gastengebouw had maar arme weduwen steunde door uitdelingen en later met huisvesting in de stad.

Vanaf 1337 werd in de schoot van het Godshuis van de Heilige Geest het Nazareth, als bejaardenhuisvesting voor mannen, opgericht in de Rijselstraat. Ook diverse weduwenhoven in de stad werden opgericht vanuit dit Godshuis (De Kersecorf, het Rijke Klarenhof). De kapel werd in 1799 afgebroken.

Als de omgevingswerken in het centrum van Ieper deze zone bereiken, zullen ongetwijfeld de fundamenten van deze kapel het daglicht zien.

Hits: 1539