Publicatie: ‘Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper.’

Gepubliceerd: Vrijdag, 03 september 2021 Geschreven door Alexander Declercq

Deze nieuwe publicatie van de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal Ieper biedt inzicht in alle religieuze orden en congregaties die Ieper gekend heeft.

De voorbije decennia verdwenen verscheidene kloostercongregaties definitief uit Ieper: in 1989 de arme klaren, de Zusters van Liefde van Kortemark en de Zusters van de heilige Vincentius van Gits, in 2002 de paters karmelieten, in 2006 de Zusters van Liefde in Voormezele, in 2014 de Zusters van het Geloof, in 2015 de Zusters van Sint-Jozef, in 2017 de Zusters van de Bermhertigheid Jesu en in 2018 de paters kapucijnen. De kennis over deze kloosters is nu nog aanwezig maar zal vervagen.

Anno 2021 zijn nog zes congregaties aanwezig in Groot-Ieper: zwartzusters, karmelietessen, Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid, Zusters van de Heilige Familie, Zusters Roesbrugge Dames en Zusters van Liefde van Heule.

Vanuit deze vaststelling groeide het idee om een publicatie te maken met een overzicht van alle congregaties die ooit in Ieper geweest zijn. Een ambitieus plan, waar een kernredactie met Jan Breyne, Pieter D’haene, Alexander Declercq, Jan Hosten, Stefaan Lazoore en Jean-Pierre Meirlaen zich aan waagde.

Het resultaat: 50 bijdragen geschreven door 20 auteurs.

Prof. Paul Trio schreef een uitgebreide inleiding over het ontstaan en de ontwikkeling van een rijke en diverse vorm van kloostercultuur als bedding voor het Ieperse kloosterwezen, waarbij de ontwikkelingen in Ieper geduid worden tegen de achtergrond van de grotere geschiedenis. De eindredactie en coördinatie gebeurde door Alexander Declercq.

Drie grote delen kunnen onderscheiden worden in dit boek, hoewel niet strikt afgebakend: een eerste periode tot aan de Beeldenstorm (tot tweede helft zestiende eeuw), een tweede periode na de Beeldenstorm tot aan het einde van het ancien régime (eind achttiende eeuw) en tot slot de negentiende eeuw met uitlopers tot in de twintigste eeuw en tot heden.

Het is boeiend te zien hoe een aantal religieuze organisaties in Ieper en vanuit Ieperlingen zelf gesticht werd (zoals de Zusters van Maria Lamotte en de Zusters van de Heilige Familie) en hoe dit zich verhoudt tot de algemene religieuze en maatschappelijke tendensen in die periode en tot lokale stichtingen van grotere ordes. Wat zowel de ‘Ieperse’ stichtingen als de ‘inwijkelingen’ gemeen hebben, is een of een paar zeer gedreven en begeesterende individuen, die anderen konden motiveren om samen iets unieks op te bouwen.

Dit boek is niet enkel een brok geschiedenis, het wil ook een hulde zijn aan al deze mannen en vrouwen die écht een verschil gemaakt hebben, over wie we nu nog spreken, zonder wie onze stad er anders uitgezien zou hebben. De bijdrage die de vele duizenden mannelijke en vrouwelijke kloosterlingen geleverd hebben aan de vooruitgang van stad en maatschappij, is immens. De ontwikkeling van ziekenzorg, wezenzorg, armenzorg, onderwijs, bejaardenzorg, pastorale en parochiale zorg doorheen vele eeuwen is in grote mate te danken aan deze religieuzen.

Hoog tijd dus om de historiek van al deze religieuze orden en congregaties in Ieper beter te leren kennen. ‘Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper’ geeft de lezer een uniek overzicht en inzicht in dit aspect van de geschiedenis van deze stad. Het boek is mooi geïllustreerd met heel wat nooit eerder gepubliceerde afbeeldingen uit de rijke kloosterarchieven. Een must voor iedereen met een hart voor Ieper!

Het boek is vanaf 4 september te koop aan 28 euro in de Museumshop van het Yper Museum en In Flanders Fields Museum, in de Standaard Boekhandel Ieper en op zondagnamiddag tussen 14 en 17 uur in de Sint-Maartenskathedraal.

Je kan het boek ook bestellen en meer info krijgen via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Wie rechtstreeks bij ons bestelt, dit kan als volgt:

  • aan 28 euro (af te halen in Ieper)
  • aan 28 + 7 euro verzendingskosten (het boek wordt met de post bezorgd)
  • aan 22 euro als lid van de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal Ieper (af te halen in Ieper)
  • aan 22 euro + 7 euro verzendingskosten als lid van de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal Ieper (het boek wordt met de post bezorgd)

De bestelling is definitief na overschrijving van 28/35/22/29 euro op rek. IBAN BE57 3631 2146 2935 BIC BBRUBEBB op naam van vzw Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal Ieper.

Deze publicatie kwam tot stand met steun van diverse congregaties, met steun van CO7 en met steun van het  Publicatiefonds van de Stad Ieper en Cultuurraad Ieper, Bibliotheek Ieper, Stadsarchief Ieper, dé Academie Ieper.

In totaal werkten twintig auteurs mee: 

Noël Boussemaere, Jan Breyne, Pieter D’haene, Alexander Declercq, Janiek De Gryse, Marc Dewilde, Shari Eggermont, Jan Hosten, Stefaan Lazoore, Frans Lignel, Daniël Masure, Jean-Pierre Meirlaen, Maurits Messeyne, Kristof Papin, Paul Quartier, Georges Smagghe, Paul Trio, Jenny Vandenbulcke, Philip Woets, Marie-Christine Zwaenepoel

Boekvoorstelling, 3 september 2021

ozio_gallery_nano

Hits: 3659