‘Ongezien’ in Ieper: zomertentoonstelling 2023.

Gepubliceerd: Vrijdag, 30 juni 2023 Geschreven door Alexander Declercq

Gedurende enkele jaren werkte een enthousiast team ervaren vrijwilligers aan de inventarisatie van alle religieuze objecten in de Ieperse Sint-Maartenskathedraal. Onder de deskundige begeleiding van de erfgoedconsulenten van CO7 werden alle objecten opgemeten, in detail beschreven en gefotografeerd. De inventaris is af, bestaat uit 1.360 objecten en is integraal online te raadplegen. Naar aanleiding hiervan is er een bijzondere tentoonstelling in de kathedraal.

Naar aanleiding van de voltooiing van deze inventaris kan je in de exclusieve tentoonstelling ‘Ongezien’ kennis maken met vier bijzondere onderdelen uit het religieus roerend erfgoed van de Sint-Maartenskathedraal: relikwieën van heiligen en martelaren, majestueuze vaandels en ander religieus textiel, altaarbenodigdheden en processieattributen. Bij dit laatste onderdeel gaat bijzondere aandacht naar de processie voor Onze-Lieve-Vrouw van Tuine, die sinds 1383 nog jaarlijks plaatsvindt, dit jaar al 640 jaar, nu als gebedstocht op de Ieperse vestingen.

Veel objecten blijven ‘vaak ongezien’ en zijn meestal onbekend zoals relieken, een baldakijn, koorkap, schoudervelum, dalmatiek, ostensorium, bursa, paxtafel of pixis. Ze worden uitzonderlijk met alle daarbij behorende uitleg tentoongesteld.

 

Praktisch:      van 1 juli tot en met 10 september 2023, dagelijks van 9 tot 17 uur gratis toegankelijk in de Ieperse Sint-Maartenskathedraal (behalve tijdens erediensten).

Organisatie:    vzw Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal Ieper i.s.m. CO7 & Kerkfabriek Sint-Maarten Sint-Niklaas Ieper met de steun van Cultuurraad Ieper.

Online inventaris:       

https://www.erfgoedplus.be/zoeken?categorie=vrij&zoekterm=ieper&filters=1&collection=Collectie%20van%20de%20kerk%20Sint-Maarten%20en%20Sint-Niklaas%2C%20Ieper

Hits: 843