Zondag 25 juni: bezoek Basiliek Koekelberg en Museum voor Moderne Religieuze Kunst

Gepubliceerd: Zondag, 23 april 2023 Geschreven door Alexander Declercq

Vorig jaar organiseerden we met de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal de tentoonstelling ‘Will it bloom this year?’ in de kathedraal en de Sint-Pieterskerk in samenwerking met het Museum voor Moderne Religieuze Kunst (MMRK), dat gevestigd is in de Nationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg. Dit jaar nodigt het museum uit voor een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling ‘Crossing Ways’. Curator Denys Chantar, die ook vorig jaar bij ons curator was, geeft ons een exclusieve rondleiding.

‘Crossing Ways’ biedt een interpretatie van de 14 staties van de Kruisweg, waarbij het Evangelisch lijdensverhaal en zijn kenmerkende iconografie doorkruist wordt met verhalen van nu over lijden, verlies of tegenslag in het persoonlijk leven, maar ook op globaal vlak, denk maar aan de oorlogssituaties. Daarover wordt werk van hedendaagse kunstenaars gepresenteerd. Het geheel wordt afgesloten met een 15de ‘verrijzenisstatie’ over wat in het leven een tegengewicht kan bieden.

Deze uitstap op zondag 25 juni is een unieke kans om met zeer deskundige toelichting een bezoek te brengen aan de tentoonstelling én de basiliek, het grootste gebouw ter wereld in art-decostijl. Het bezoek aan het museum, in de koepel van de basiliek, is al bijzonder op zich. Niet te missen!

Het programma ziet er als volgt uit:

-          12.40 uur: vertrek in Ieper aan de randparking Rijselpoort/Oudstrijderslaan

-          rond 14 uur: aankomst en verwelkoming met een tasje koffie of fris

-          14.30 uur: rondleiding in de basiliek met een introductie over de art-decoarchitectuur en enkele hoogtepunten van de basiliek door Martine Motteux-Abeloos, directeur van de basiliek (of door Jos Vandenbreeden, erfgoedarchitect)

-          15.30 uur:  MMRK: rondleiding in de nieuwe tentoonstelling Crossing Ways door kunstenaar en curator Denys Shantar

-          16.30 uur:  bij goed weer:  afsluiten op het panorama (buiten, vijfde verdieping) of bij slecht weer napraten in een gelegenheid op wandelafstand

-          17.30 à 18 uur: vertrek terug naar Ieper

 

Afhankelijk van het aantal deelnemers zal het vervoer met auto’s of met de bus gebeuren.

Deelnameprijs: 22 euro voor leden van de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal, 27 euro voor niet-leden (vervoer, inkomgelden, gidsen, drankje).

Inschrijven kan via www.vriendenkathedraalieper.be/koekelberg (uiterlijk 10 juni 2023).

Hits: 557