Zondag 14 mei: Mozaïek van Vrede

Gepubliceerd: Zondag, 23 april 2023 Geschreven door Alexander Declercq

De Cultuurraad, het In Flanders Fields Museum (IFFM) en Stad Ieper brengen samen Mozaïek van Vrede: een cultureel programma met optredens en voorstellingen van Ieperse verenigingen, de aftrap van 25 jaar IFFM en activiteiten in het teken van de Vredesprijs. Het volledige programma kan je hier vinden: www.ieper.be/mozaiek. Ook wij doen mee! Met de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal nodigen we iedereen uit om het roosvenster in de kathedraal te bezoeken. We tonen ook een tentoonstelling over de Heilige Geestkapel, in het kader van de archeologische opgravingen op het Sint-Maartensplein. 

 

Expo Heilige Geestkapel (tussen 13 en 16 uur)

In het kader van de herinrichtingswerken in het stadscentrum brengen archeologische opgravingen het verleden naar boven. In de onmiddellijke nabijheid van de Sint-Maartenskathedraal gaat het o.a. om de Ieperlee, het bisschoppelijk paleis en het kerkhof. Ook de fundamenten van de Heilige Geestkapel zullen vermoedelijk het daglicht zien. Dat er bij de kerk tot aan de Eerste Wereldoorlog een dekenkapel stond die niet heropgebouwd werd, is vrij bekend. Het verhaal van de veel oudere Heilige Geestkapel is minder gekend…

 

Een bezoek aan het roosvenster van de kathedraal (tussen 13 en 16 uur)

Je krijgt de kans om het triforium aan het zuidtransept in de kathedraal te bezoeken met een bijzondere blik op het roosvenster 'Te Deum'. Dit roosvenster werd vervaardigd door de Ierse kunstenares Wilhelmina Geddes en ingehuldigd in 1938 door koning Leopold III en bisschop Lamiroy van Brugge. Het brandglasraam was een geschenk van de Britse troepen aan koning Albert I. Via een smalle trap kom je tot op armlengte van dit kunstwerk, zowel aan de buiten- als aan de binnenzijde van de kerk. Het zicht op het roosvenster zelf is uiteraard beter van op afstand, maar het zicht in de kerk van op deze hoogte is prachtig.

 

Vredesconcert om 18 uur in de kathedraal

Om 18 uur is er een groot Vredesconcert in de kathedraal, met maar liefst acht koren en orkest: Ons Kramikkels, Sint-Niklaasmannenkoor, Het Iepers Kamerkoor, Sint-Vedastuskoor Vlamertinge, Koor Onze-Lieve-Vrouw Middelares, Sint-Janskoor, Sint-Catharinakoor Zillebeke, Jongerenkoor Touché en Jongerenkoor Klimdraad. Dirigenten zijn Jean-Marie Tahon, Peter Leroy, Dirk Coutigny en Nele Nouwynck; sopraan Irene Carpentier verzorgt de solopartijen.

Tickets voor dit bijzondere concert kosten slechts 10 euro en kan je kopen via https://www.hetperron.be/vredesconcert of in het Cultuurcentrum Het Perron (Fochlaan 1). Er zijn geen genummerde plaatsen.

Hits: 109